MSHulpmiddelen

Koeken en Tafelen

Hulpmiddelen

De chronische ziekte MS uit zich op vele manieren. Een verminderde hand of armfunctie is daar een van. Hoe moet dit dan als je altijd genoten hebt om in de keuken te staan en voor jezelf en of anderen te koken? Koken en daarna gezellig tafelen is een sociale bezigheid, het verbind je met elkaar en geeft  warmte en gezelligheid.

Vroeg of laat kom je dan voor de keuze te staan om hulpmiddelen te gebruiken. Soms is het lastig om de stap te zetten naar hulpmiddelen. Schaamte naar jezelf of naar anderen, kwetsbaarheid en het gevoel van afhankelijkheid kan je hierin hinderen. Daarnaast ogen sommige hulpmiddelen gewoon niet mooi. Bedenk dan dat ze de weg bieden en geven naar onafhankelijkheid, zelfstandigheid en mooie tafelmomenten.

Koken vereist de beheersing van een flink aantal technieken, zoals schillen, snijden, klutsen en roeren. Elektrische keukenmachines zijn handig en kunnen een hoop werkzaamheden die normaal gesproken kracht kosten uit handen nemen. Toch blijven er nog veel klusjes over die lastig zijn wanneer u minder kracht of coördinatie in uw handen hebt. Bijvoorbeeld het openen van flessen of blikken, het schaven van kaas, het smeren van een boterham of het snijden van groenten. Met de aanbevolen keuken/woon hulpmiddelen hierin wordt het alleen maar makkelijker. Er is ook meer aandacht voor de vormgeving en kleur waardoor het uiterlijk positief is verandert en bijdraagt aan de aanschaf en gebruik ervan.

Kortom koken en tafelen gaat goed samen met MS door gebruik te maken van verschillende soorten hulpmiddelen. Waarbij therapieën en bijvoorbeeld aangepaste dagelijks bruikbare hulpmiddelen elkaar versterken en aanvullen.

Ergotherapie

Een ander bekend hulpmiddel/hulpbron is ergotherapie. De ergotherapeut begeleidt u bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten.(ADL) Dit kunnen activiteiten zijn die u thuis uitvoert, of bijvoorbeeld op uw (vrijwilligers-)werk. Tevens kunt u denken aan sociale activiteiten en het uitvoeren van hobby’s. De begeleiding die u hierin krijgt sluit zoveel mogelijk aan bij uw leefwijze, de autonomie  en uw persoonlijke doelen die uw met uw therapeut maakt.

Ergotherapie in een instelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis) wordt vergoed vanuit deze instelling. Als u ergotherapie thuis of in uw buurt wilt krijgen, dan wordt dit vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekosten-verzekeringen, voor 10 uur per kalenderjaar. Sommige verzekeraars vergoeden meer uren in de aanvullende verzekering. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten