MSHulpmiddelen

Recepten

Voor de sociale contacten en algemene gezelligheid is het belangrijk om samen te eten, borrelen of gewoon gezellig met elkaar af te spreken. Bij een vermindert arm of hand functie kan dit een belemmering zijn in zowel de uitvoering als in het onderhouden van contacten. Daarnaast kan vermoeidheid, gevoelsstoornissen en pijnklachten bij MS ook een grote rol spelen. Hieronder volgen dan ook enkele recepten die rekening houden met de klachten/symptomen van MS. Daarnaast kun je gebruik maken van enkele genoemde hulpmiddelen die de arm of handfunctie verlichten.

Goede voedingsstoffen geven energie aan je lichaam, het is dan ook belangrijk die tot je te nemen.

  • Eet zoveel groente en fruit als je op kunt
  • Neem standaard 2 handjes (verschillende) noten
  • Eet geen suikerrijke tussendoortjes
  • Vermijd frisdranken, sappen en zoete zuivel

 

Makkelijke avond recepten bij snelle  vermoeidheid

Belangrijk bij “chronische” vermoeidheid zijn de juiste voedingsstoffen tot je nemen. Suikers, en snelle koolhydraten(pizza, wit brood en gewone pasta) zijn mischien wel een snel bevredigend maar het lichaam moet extra hard werken om o.a de suikers te verwerken en je voelt je dan nog vermoeiender. Eiwitrijke maaltijden doet het lichaam langer over om te verteren wat ervoor zorgt dat je langer verzadigd bent en langer energie hebt. Belangrijk daarnaast is om beiden armen in te zetten en te kunnen gebruiken. Bij de recepten staan dan ook enkele handige hulpmiddelen die tevens ook te koop in de shop worden aangegeven.

 

Omelet met pesto en courgette

Dit heb je nodig voor 2  personen:

4 theelepels olijfolie;

  • 2 courgettes, dun gesneden plakjes( gebruik eventueel een noppennord);
  • 6 eieren;
  • 1 teentje knoflook;
  • 10 cherrytomaatjes;
  • 3 eetlepels groene pesto;
  • Handje rucola.

Zo maak je het:

  1. Verhit twee eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  2. Voeg de courgetteplakjes( gebruik eventueel een snijplank noppenbord/fixeerplank om de courgette vast te zetten) toe en bak ze tot ze zachter worden.
  3. Terwijl de courgette bakt, klop je de eieren los in een schaal. Zet eventueel de schaal op een anti slip mat. Doe daar de geperste knoflook en wat zout en peper naar smaak bij.
  4. Als de courgette goed is, haal je deze uit de pan en leg je de plakjes op een stuk keukenpapier. Dep ze even af.
  5. Doe weer twee eetlepels olijfolie in de koekenpan en voeg ondertussen de courgette toe aan het eimengsel. Giet het gehele mengsel vervolgens in de koekenpan. Bak het geheel 10 minuten op een laag uur.
  6. Wanneer het mengsel bijna helemaal gestold is, draai je het geheel om in de pan. Dit kun je doen door een prachtige flip, maar je kunt het ook eerst op een(aangespast) bord doen en vervolgens omdraaien in de pan.
  7. Bak nog heel even de andere kant ong 5 min, is je omelet klaar! Leg de omelet even op een bord terwijl je de tomaatjes bakt.
  8. Bak de tomaatjes 2 tot 3 minuten in hun geheel kort aan in de pan.
  9. Snijd de omelet doormidden, besmeer één kant met de pesto en leg de andere kant hier bovenop. Besmeer ook de bovenkant met de pesto en leg daar de tomaatjes en de rucola bovenop. Smullen maar!

Rijst met kip kerrie

Dit heb je nodig voor 2 personen:
150 gram notenrijst
1 gerookte kipfilet
160 g sugar snaps (diepvries)
1 gele paprika, in reepjes gesneden
1 bosui, in kleine ringen

Handje vol cashewnoten
150 ml kookroom
5 theelepels kerrie
1 theelepel sambal oelek
1 teentje knoflook, kleine stukjes gesneden
1 eetlepel olijfolie
zout en peper

Zo maak je het:
1. Breng de rijst, volgens de gebruiksaanwijzing op de
verpakking, aan de kook en bij het afgieten kun je de flexibel afgietdeksel gebuiken. Meng de gesneden (aangepast mes) gerookte kip (fixeerplank/noppenbord) met de sambal.

 

  1. Doe de sugarsnaps en de gesneden paprika( handig met een flexibele snijplank) met knoflook in een hapjespan/koekenpan.

 

Bak 5 min minuten op hoog vuur. Voeg daarna de gesneden gerookte kip, bosui, kookroom, de cashewnoten en de kerrie erbij en roerbak nog 1 minuut op middelhoog vuur.

 

Verdeel over je( aangepaste) borden en serveer met de notenrijst. Je kunt dit gerecht
warm eten of af laten koelen en als rijstsalade eten. Om het nog gezelliger te maken is er nu ook aangepast maar vooral mooi bestek te verkrijgen waardoor het eten nog sfeervoller en gezelliger wordt.

Ben je nu afhankelijk van aangepast bestek, kijk dan ook even naar te koop aangeboden mooi uitziend bestek. Tegenwoordig is het design tijdloos en stijlvol waardoor de tafel er mooier/gezelliger uit kan zien en eten een feestje wordt.

Bereidingstijd: 20 minuten

Avond maaltijd recepten voor moeder/vader( ms) en kinderen:

Samen avondmaaltijden koken of bakken met kinderen is een sociale gebeurtenis dat de band versterkt onderling, maar bij bijvoorbeeld MS niet altijd vanzelfsprekend of gemakkelijk. Zo kan de vermoeidheid snel toeslaan, zeker als de  kinderen druk, luidruchtig en veel aandacht vragen. Overprikkeling is dan snel aan de orde, waardoor het leuke samen momentje uitmond in irritatie en oververmoeidheid ouder en een onbegrepen en huilend kind.

Om dit te voorkomen is het handig om al wat voorbereiding in acht te nemen om het meeste energie kwijt te zijn. Laat drukke kinderen eerst een paar rondjes door de tuin rennen  en/of rond een boom, ga allemaal aan een tafel zitten en geef ieder daar 1 taakje mbt het voorbereiden van het eten(bv schillen/snijden/roeren/mengen in bakjes of kommetjes doen etc)

Recepten:

Spinaziestamp met witte vis en visticks kids

( tip; de vis is ook prima vervangbaar voor worstjes)

 

Dit heb je nodig voor  2 volwassenen en 2 kids van 7 en 4 jaar:

1 kilo aardappels

400 gram spinazie ala creme

6 visticks(kids)

2 witte vis(pangasius of scholfilet) volwassenen

 

Zo maak je het:

  • Laat (grotere) kinderen de aardappels met een dunschiller schillen op bijvoorbeeld een flexibele snijplank. De flexibele snijplank kan naar binnen gebogen worden zodat u het gemakkelijk kan verplaatsen of ergens in kan laten glijden. U zelf kan ook een aangepaste dunschiller gebruiken om te laten zien hoe er geschild moet worden en eventueel gebruik maken van een noppenplank.
  • Snijdt de aardappels doormidden en laat evt kleinere kinderen deze in de pan doen en laat ze dit onder een kraan wassen. Zet zelf de pan op het vuur, liefst achterin op de kookplaat.
  • Laat een kind de spinazieblokjes in een pan doen en zet zelf het vuur zachtjes aan onder de pan.
  • Laat een kind het vis afdeppen en een beetje peper en zout erop doen. Doe samen wat olie of boter in een koekenpan en bak het vis. Laat 1 kind of om ste beurt zijn visticks in een andere pan met olie of boter leggen en bak samen ieder je eigen eigen vis.
  • Als de aardappelen klaar zijn, giet ze dan zelf af(flexibele afgietdeksel) en voeg aan de aardappelen in de pan de spinazie ala creme bij en stamp deze tot 1 geheel eventueel met klontje boter. Laat de kinderen ook even stampen omdat ze dit ongetwijfeld leuk vinden.

Serveer alles op de borden en smakelijk eten.

 

Ben je nu afhankelijk van aangepast bestek, kijk dan ook even naar te koop aangeboden mooi uitziend bestek. Tegenwoordig is het design tijdloos en stijlvol waardoor de tafel er mooier/gezelliger uit kan zien en eten een feestje wordt.

Taartje met kip, prei en mozzarella

Dit hartige taartje is lekker als avondeten, maar past ook prima bij een picknick. Hij is namelijk ook koud lekker! Dit recept is heel simpel en de kinderen vinden een taartje als avondeten vast leuk!

 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

 

5 of 6 velletjes bladerdeeg
4 eieren
3 el kookroom
200 g kip in kleine stukjes
2 prei, kleingesneden
1 bol mozzarella, in kleine stukjes
peper
zout
boter of bakpapier

Zo maak je het:

1 Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de velletjes bladerdeeg eerst wat ontdooien voor gebruik!

2 Klop de eieren met de room los in een mengkom( of maatbeker met schenktuit), zodat je het mengsel straks makkelijk kunt verdelen. Voeg wat peper en zout toe.

  1. laat de kinderen de kip en prei in kleine stukjes snijden, gebruik eventueel aangepast snijmes voor u zelf en niet te scherpe messen voor de kinderen en blijf er altijd bij. Een flexibel snijplank kan uikomst bieden om straks gemakkelijker in de taartvorm te laten glijden.  De kip kan kort( paar minuten) aangebakken worden, om iets krokantere smaak te krijgen.
  2. Bekleed samen met de kinderen de taartvorm/quichevorm( zet op een anti -slipmat) met velletjes bladerdeeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.  Verdeel de kip, prei en mozzarella in de vorm. Het is geen probleem dat de kip evt nog een beetje rauw is, die gaart in de oven verder. Anders kan hij ook te gaar worden.
  3. Schenk het eiermengsel eroverheen. Nu komt de maatbeker met schenktuit erg van pas.

6 Bak de quiches in ongeveer 20 minuten bruin. Test met een satéprikker of ze gaar (en dus droog) zijn.

Ben je nu afhankelijk van aangepast bestek, kijk dan ook even naar te koop aangeboden mooi uitziend bestek. Tegenwoordig is het design tijdloos en stijlvol waardoor de tafel er mooier/gezelliger uit kan zien en eten een feestje wordt.

Koken met gevoelsstoornissen

Gevoelszenuwen zijn zenuwen en daarom kunnen er, als gevolg van een aangetaste myeline laag, klachten als gevoelsstoornissen ontstaan. Je merkt dan dat de tastzin (‘het gevoel’) in delen van je huid verandert in een prikkelende, branderige of gevoelloze sensatie. Op zich verlopen deze verschijnselen in pieken en dalen, al kan het wel zijn dat de perioden langer worden naarmate de Multiple Sclerose zich verder ontwikkelt. Er kunnen dus perioden zijn waarin lopen, schrijven of knoopjes dichtmaken niet meer zo gemakkelijk gaat. En pas op: wanneer je last hebt van deze Multiple Sclerose-klachten voelt je ook minder goed dat iets te heet is om vast te pakken. Wees dus voorzichtig met koken, afwassen, strijken etc.

 

Sperziebonen met gehakt, rijst en satesaus

Aantal: 4 personen

Dit heb je nodig voor 4 personen;

Tip; zet alle groenten al in kommetjes klaar zodat je alleen nog maar erbij hoeft te doen.

  • gram sperziebonen ( kant en klaar gesneden uit de koeling of vries)                                                                                              350 gram zilvervlies of gewone rijst                                                 1 ui

400 gram gehakt

2 rode paprika’s

125 gram champignons

Olijfolie of vloeibare boter

Voor de satésaus:

2 kleine ui

1 teen knoflook                                                                                                                 150 ml melk

2 eetlepels ketjap manis

Halve eetlepel sambal oelek

2 eetlepels pindakaas

1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker( of na smaak)

Zo maak je het;

  1. Kook de sperziebonen gaar in ruim water en giet af( flexibele afgietdeksel) vergeet de ovenwanten niet, gezien je met gevoelsstoornissen niet altijd goed kan voelen of iets te warm is.  Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
  2. Snijdt( aangepast mes en bord) de paprika in blokjes( fixeerplank). Snijdt de ui in stukjes of gebruik een flexibel snijplank

 

  1. Verwarm olijfolie in een pan, gebruik een kruk of stoel indien je last krijg van zenuwpijn onder de voeten en fruit hier de ui kort in. Doe het gehakt er bij en bak dit rul. Doe hierna de paprika en plakjes champignons er bij en bak dit een paar minuten mee.
  2. Bereid de satésaus door de ui te snipperen en de knoflook te persen (evt aangepaste knoflookpers).Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de ui en het knoflook aan( beetje glazig eruitzien). Voeg de eetlepels pindakaas, melk en de ketjap manis toe, roer dit met een garde goed door en voeg dan de basterd suiker en de sambal oelek toe. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  3. Doe de gekookte sperziebonen en satésaus bij het gehaktmengsel en verwarm nog even mee.
  4. Serveer de sperziebonen en gehakt in satésaus met gekookte rijst

Ben je nu afhankelijk van aangepast bestek, kijk dan ook even naar te koop aangeboden mooi uitziend bestek. Tegenwoordig is het design tijdloos en stijlvol waardoor de tafel er mooier/gezelliger uit kan zien en eten een feestje wordt.

 

Ontsteking remmend koken

Er zijn grofweg twee vormen van ontstekingen: de klassieke acute, die gepaard gaat met roodheid, hitte, zwelling, pijn en functieverlies) en de stille ontsteking (ook wel laaggradige ontsteking genoemd). In principe heeft je immuunsysteem tal van mogelijkheden om ontstekingen de baas te worden, zodat je weer gezond verder kunt.

Helaas lukt dat niet bij het gros van de stille ontstekingsreacties, die bij nagenoeg alle westerse ziektebeelden een rol spelen. Stille ontstekingen worden vaak over het hoofd gezien, omdat deze bij allerlei aandoeningen voorkomen en niet duidelijk uit bloedonderzoeken naar voren komen. Vaak zijn de enige aanwijzingen een licht verhoogd CRP-gehalte, te hoge glucoseparameters, een verhoogd LDL cholesterol en/of triglyceridengehalte en een verlaagd HDL cholesterol.

Stille ontstekingen gaan meestal niet gepaard met (aantoonbare) bacteriën, virussen of schimmels. Wel zorgen ze voor een flink energieverlies, beschadiging van weefsels en een chronisch overactief immuunsysteem. Stille ontstekingen spelen een rol bij nagenoeg alle klachten en ziektebeelden die de hedendaagse mens teisteren. Ze kunnen zowel oorzaak als gevolg zijn.

Stille ontstekingen spelen een rol bij:

  • hart- en vaatziekten/atherosclerose/hypertensie
  • fibromyalgie
  • depressie
  • osteoporose
  • reuma
  • kanker
  • neurodegeneratieve ziekten als alzheimer, parkinson en dementie
  • lekke darmen (leaky gut)
  • COPD
  • veel huidklachten, zoals psoriasis en eczeem
  • migraine
  • chronische stressklachten
  • chronische vermoeidheid
  • onbegrepen pijnklachten
  • verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid, zwangerschapscomplicaties etc.

 

Met name voor MS patienten is het verminderen van rood vlees een goed idee. Rood vlees is namelijk ontstekingsbevorderend omdat bij een overmaat aan vlees de arachidonzuur ontstekingsbevorderend is. Kip en ander gevogelte bevat geen haem en is over het algemeen mager vlees. Daarom is gevogelte vaak een goed alternatief. Echter, niet als dit afkomstig is uit de bio-industrie; met enige regelmaat worden we opgeschrikt door berichten over besmetting van mensen door het eten van kippenvlees met de salmonella bacterie of de aanwezigheid van antibiotica.

Conclusie: Matig het gebruik van vlees maar zorg voor voldoende eiwitten. Dit kan door het eten van vis en vooral vette vis, magere melk, yoghurt en kwark, biologische eieren en magere kaas of plantaardige eiwitten als bonen, noten, soja (tofu/tahoe of tempeh) en andere vleesvervangers (bv. van paddenstoelen)

 

Spaghetti met basilicum-spinaziesaus

Dit heb je nodig voor 2 a 3 personen
– 300 gram (verse) pasta
– Twee tenen knoflook
– Twee eetlepels verse gember (geraspt)
– Een blikje kokosmelk (mijn voorkeur gaat uit naar volle kokosmelk, maar light werkt ook prima)
– Een halve theelepel suiker
– Een theelepel citroensap
– Een halve theelepel zout
– Een flinke snuf zwarte peper
– Chilipoeder naar smaak
– Een zak verse spinazie
– Wat blaadjes basilicum
– Olijfolie
– Cashewnoten, pijnboompitjes of een ander knapperig ingrediënt om mee te garneren

Zo maak je het;
1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik hierbij een krukje als je niet lang kan staan. Bij lange slierten zijn er aangepaste tangen om de spaghetti beter te hanteren.

  1. Pers de knoflook en rasp( aangepaste rasp) de gember boven een pan met een beetje olijfolie en fruit beide 3 tot 5 minuten.
  2. Voeg de kokosmelk, suiker, citroensap, knoflook (geperst), zout, peper en chilipoeder toe, roer goed door en breng zachtjes aan de kook. Voeg nu de spinazie toe en wacht tot deze geslonken is op middelhoog vuur. Voeg dan de basilicum toe en laat de pan een minuut of vijf op het vuur staan.
  3. Pureer( aangepaste staafmixer) het geheel. Doe de pasta en de saus in dezelfde pan en warm nog even door. Garneer op het bord(aangepast bord en bestek) met de cashewnoten of pijnboompitjes.

Ben je nu afhankelijk van aangepast bestek, kijk dan ook even naar te koop aangeboden mooi uitziend bestek. Tegenwoordig is het design tijdloos en stijlvol waardoor de tafel er mooier/gezelliger uit kan zien en eten een feestje wordt.

Bronnen;

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten