MSHulpmiddelen

Voeding

Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen over de invloed van voeding op het verloop van Multiple Sclerose. Er zijn  wel aanwijzingen dat bepaalde voeding of supplementen wel degelijk bijdragen aan vermindering van bijvoorbeeld klachten of symptomen bij MS.  Uit verschillende studies blijkt dat MS-patiënten met meer vitamine D minder risico op aanvallen van MS hebben. Of dit ook echt door de vitamine komt, moet eerst uit verder onderzoek blijken. Bekend is wel dat veel MS patienten aangeven zich fitter en energieker te voelen door de extra inname vitamine D.

Het schijnt dat MS patiënten meer moeite hebben om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen via de voeding. Dit kan een paar oorzaken hebben. Veel MS patiënten zijn snel en lang moe, waardoor koken meestal niet lukt. Hierdoor kan het zijn dat er niet genoeg vitamines en mineralen het lichaam binnen komen. Een andere mogelijkheid is dat MS patiënten minder eetlust hebben en daardoor minder gaan eten. Vermoeidheid en verminderde eetlust resulteren in minder bewegen, minder eten en tekorten in voedingsstoffen. Vaak zijn foliumzuur, vitamine B12 en vitamine D verlaagd.

Allereerst een aantal algemene adviezen van de gezondheidsraad:

  • Eet een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon
  • Eet minstens 250 gram groente en tenminste 200 gram fruit
  • Eet dagelijks tenminste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
  • Eet wekelijks peulvruchten
  • Eet tenminste 15 gram ongezouten noten per dag
  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
  • Eet minimaal 1x keer per week vis, bij voorkeur vette vis
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken en beperk sowieso de hoeveelheid inname suikers.
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
  • Beperk de hoeveelheid keukenzout tot maximaal 6 gram per dag

Suiker

Tegenwoordig zit bijna overal suiker in, daardoor krijgen wij er (vaak zonder dat we het door hebben) veel te veel van binnen. Suiker heeft geen voedingswaarde  en doet niets nuttigs voor je lichaam. Je kunt het daarom beter erg beperkt eten.

Suiker is ook een echte energievreter, wat natuurlijk niet bevorderend werkt bij MS. Daarnaast verlaagt een  overmatige hoeveelheid suiker in je lichaam  het functioneren van je immuunsysteem. Je witte bloedcellen bestrijden bacteriën niet zo effectief wanneer snelle of eenvoudige suikers in grote hoeveelheden door je worden geconsumeerd. Het is het meest opvallend 30 minuten tot 5 uur na consumptie. Als je bijvoorbeeld snoepjes eet terwijl je gestrest bent, zal dit je kans op ziek worden vergroten. De combinatie van stress en eenvoudige suiker zal je immuunsysteem drastisch verminderen. Probeer dan ook de lekkere snack of zucht naar zoetigheid te wenden aan meer gezonde en onbewerkte producten. Bijvoorbeeld een handje ongezouten noten of verse groente en fruit. Fruit en groenten bevatten ook suikers maar deze zijn niet bewerkt(vermijdt daarom ook smooties in het koelcel vd supermarkt) deze zijn namelijk bewerkt om het langer te kunnen bewaren.

Goede voedingssupplementen

Het is lastig om te zeggen hoeveel en welke  vitamine je zou moeten innemen omdat dit sterk van persoon tot persoon verschilt. Je arts of behandelaar heeft hierin wel een richtlijn.  Wel is het zo dat onderstaande vitamines en mineralen belangrijk zijn voor MS

Vitamine B12

Aangezien vitamine B12 nodig is voor de formatie van myeline en voor het immuunsysteem, is het testen van vitamine B12 bij een vermoeden op MS en bij MS patiënten van groot belang. Het bestaan van een vitamine B12-tekort kan de MS verergeren of verbetering van klachten tegenhouden.

Magnesium

Magnesium is nodig voor het groeien en onderhouden van de botten en voor goede werking van zenuwen, spieren en vele andere delen van het lichaam. Het wordt vaak het anti-stress mineraal genoemd, door het kalmerende en ontspannende effect. Het kan goed helpen bij een ieder die een hyperactief zenuwstelsel heeft.
Verder heeft het een regulerend effect op de spierspanning, is het een natuurlijk laxatiemiddel voor de darmen, vermindert krampen en verlicht prikkende ogen

De B-vitamines (B2, B3, B5, B6 , B11) en vitamine C zijn belangrijk bij onze energiestofwisseling. Ze ondersteunen het energieniveau en helpen vermoeidheid te verminderen en zijn goed voor de zenuwstelsel. Vitamine B2 speelt naast een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel ook voor een gezonde huid en het gezichtsvermogen.

Vitamine C is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening.

Bronnen;

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten