MSHulpmiddelen

Mogelijkheden ipv onmogelijkheden

Iedereen die( chronisch) ziek wordt of lichamelijke beperkingen ondervindt of met beiden te maken krijgt, krijgt te maken met acceptatie. Acceptatie dat zijn of haar lichaam niet precies meer doet wat je wilt of dat je mentaal bij je zelf ontdekt dat je minder goed kunt lezen, onthouden of simpelweg snel last hebt van prikkels en prikkelverwerking. Bij MS spelen verschillende aandoeningen/symptomen een rol en een veel gehoorde klacht is de arm/hand functie.  Er kan zijn dat u krachtverlies ervaart, gevoelstoornissen of toenamen tintelingen. Voor deze doelgroep is het daarom erg fijn om gericht op een plek te kijken naar hulpmiddelen.

Een revalidatie/behandeling, ergotherapie of fysiotherapie zijn dan vaak de eerste hulpmiddelen die dan worden ingezet.

Iedereen die een beperkte hand en arm functie, ofwel iedereen met een aandoening, ziekte of een andere onmogelijkheid heeft  2 mogelijkheden of ik leer dit accepteren en ik leer hier zo goed mogelijk hiermee omgaan of ik laat alle negatieve aspecten de overhand krijgen en mijn leven bepalen. ( neerslachtigheid, woede, verwijten aan jezelf of een ander, depressieve gevoelens, jaloersheid, machteloosheid, bitterheid, slachtofferrol, pijn en gekwetsheid)

Dit is geen makkelijke opgave en soms is het gewoon vallen en opstaan. Echter met denken in mogelijkheden neem je al belangrijke stap in een gelukkigere leven. Er is altijd wel een mogelijkheid om je leven beter en/of fijner te maken en een belangrijke stap hierin is om te bedenken “wat wil ik en hoe ga ik zo dicht mogelijk naar mijn doel toe werken” Welke hindernissen ga ik tegenkomen en wat zijn mijn mogelijkheden en hulpbronnen hierin om verder te komen want vanuit doen ontstaat vanzelf mogelijkheden, manieren, aanpassingen om het te realiseren. Negatieve houdingen en denkwijzen stoppen het creatieve proces van denken en zorgen ervoor dat je nog meer gaat denken ”ik kan het niet, ik ben het niet waard, de ziekte is te zwaar,  niemand vindt me leuk of ik ben niet goed genoeg”

Zo kun je met bepaalde hulpmiddelen en hulpbronnen  wel thuis blijven wonen. Bijvoorbeeld jezelf aankleden, sociale activiteiten ondernemen in je eentje of met hulp van anderen, zelf blijven koken of een kookmaatje zoeken, gezelschapsspellen met elkaar spelen of nodig de buren eens uit, zelf lopen of een stoere/vrolijke rolstoel nemen/maken en erop uitgaan, aangepast sporten  etc.  Dit zal meer een bevredigend gevoel geven en blijven geven. Een hoop hulpmiddelen zijn al in ons huis of woning te vinden, echter voor wat meer specifieke hulp, aangepaste materialen en inzetbaarheid heeft u meer dan genoeg keus op deze website.

 

De hulpmiddelen zijn tegenwoordig ook heel divers en geschikt voor verschillende momenten of plekken/plaatsen waar je het nodig hebt. Ze zijn wat betreft vormgeving soms zo aangepast zodat ze vrolijker of eleganter uitzien. Bijvoorbeeld het aangepast bestek heeft nu vaker een modernere uiterlijk zodat jezelf deze mee kunt nemen naar een feestje, etentje of zelfs een restaurant.

Het leven heeft vele tegenslagen voor ieder van ons en niemand blijft gespaard gezond of minder gezond, rijk of arm. Het enige waar we wel controle op kunnen uitoefenen is “hoe sta ik in het leven en “ ik ben verantwoordelijk voor mijn denken, daden en handelen” “wat kan ik doen om mijn leven leuker/beter te maken” “ik ben geen slachtoffer” en ja niet alle doelen/wensen zijn haalbaar, maar misschien kan ik wel er zo dicht mogelijk bij komen en daaruit mijn vreugde halen of vind ik iets dat ik veel belangrijker/leuker vindt terwijl ik dat van te voren niet kon bedenken of zien. Als dit dan vraagt om hulpmiddelen, hulpbronnen, verandering van denken, acceptatie dan vraagt het hierom en zal ik ze inzetten voor een fijner/gezelliger leven.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten