MSHulpmiddelen

Ontspanning

Ontspanning

Herken je dat je ook gewoon met bijvoorbeeld MS leuke dingen wilt blijven doen waar je ontspanning en plezier uithaalt. Die bedoelt zijn om de sociale contacten te blijven onderhouden, om te sporten maar ook gewoon lekker ontspannend en uitdagend bezig te zijn.

Enkele voorbeelden

Unieke ervaring: aangepast karten

Racen als Max Verstappen? Het kan dankzij Tripod Mobility, een organisatie die auto’s aanpast voor mensen met een handicap. Tripod Mobility heeft karts ontworpen die je bestuurt zonder dat je je benen gebruikt. Je laat je kart rijden door met je handen gas te geven en te remmen. Als bestuurder zit je extra goed vast door middel van een vierpuntsgordel. Op de kartbaan zijn hulpmiddelen aanwezig voor de transfer vanuit je rolstoel naar de kart en v.v. Heb je te weinig kracht in je handen om zelf te karten? Dan kun je in een duo-kart meerijden met een ervaren coureur. Op Handikart.nl lees je meer over de aangepaste karts.

Schilderen of kleuren

Schilder of kleur je graag maar is de fijne motoriek minder of raken je handen sneller vermoeid? Extra dikke kleurpotloden kunnen dan een uitkomst bieden. Je kunt ze vinden op het internet evenals kwasten met soft grip om ze beter vast te pakken en hanteren.

Sport en bewegen met een chronische aandoening                                                                     Sport en bewegen is belangrijk voor iedereen. Een actieve levensstijl heeft een gunstig effect op je gezondheid, zelfvertrouwen en je gemoedstoestand. Sportief bewegen is ook voor mensen met MS een goed idee: je algemene weerstand wordt verhoogd, je kracht neemt toe, je stoelgang verbetert en je voelt je minder moe. Regelmatig bewegen helpt je om je sociale contacten te vergroten en bovendien is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Nordic Walking

Bij Nordic Walking gebruik je niet alleen je beenspieren maar ook je armen en je romp. Het is erg veelzijdig omdat het een mix is van hardlopen en wandelen. Het traint je spieren en het behoudt de soepelheid. Op internet zijn genoeg verenigingen of vrije tijds activiteiten hierin te vinden. Een groot deel daarvan zal met u meedenken over de mogelijkheden.

Fietsen/motorrijden

Met een beperkte arm/handfunctie is fietsen of motorrijden erg lastig. Kunnen uw handen of armen het schokken van het stuur niet goed aan? Speciale  Orthesen voor motor of fiets maken het veilig besturen van (motor) fietsen mogelijk. De orthese biedt extra ondersteuning, corrigeert of beschermt de arm en/of hand. Wat u wilt en nog kunt met de motor of fiets bepaalt welke orthese u kan ondersteunen.. U klikt de orthese vast aan het stuur. Bij een val laat de orthese vanzelf los. Er bestaan ook andere aanpassingen aan fiets of motor zodat u uw hobby kunt blijven uitoefenen. Op internet zijn voorbeelden hiervan te vinden en mogelijke vergoedingen.

Spelletjes:

Extra grote speelkaarten, speciale houders voor kaarten of voor rummikub( indien u last heeft van tintelingen/pijn), aangepaste mens erger je niet( met diepere uitsparingen in het bord), verkorte sjoelbak( met beperkte armkracht) Leuke mogelijkheden voor een gezellig avondje of middag met meerdere mensen waardoor je toch mee kunt doen. In de webshop MS hulpmiddelen staan enkele voorbeelden.

 

Buddy of een maatje

Binnen vrijwilligerswerk zijn er mensen die zich belangeloos of tegen een kleine vergoeding  op bezoek gaan bij mensen zoals u en een verscheidenheid aan diensten aanbieden. Bij de een is het meer actief erop uit gaan, bij de ander is het een goed gesprek of praktische hulp met het regelen van diensten van instellingen of de juiste hulpmiddelen zoeken bij bijvoorbeeld koken en samen koken. Maar ook bijvoorbeeld om uw hobby uit te oefen of om een creatieve of persoonlijke ontwikkeling cursus te volgen. Op vrijwilligers.nl of Nl voorelkaar vind u hierover meer informatie.

Bronnen: https://www.sportzorg.nl/chronische-aandoeningen

https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/orthesen-motor-fiets

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontspanning

Scroll naar boven
Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten